Een criterium is een wielerwedstrijd van zelden langer dan 100 kilometer, die bestaat uit zeer veel korte plaatselijke ronden, wat de bijnaam rondje om de kerk verklaart. Criteriums bestaan voor diverse categorieën, zoals amateurs, dames, veteranen, maar veruit het populairst zijn de criteriums waaraan professionals meedoen. Deze worden vooral na afloop van de Ronde van Frankrijk verreden en de renners krijgen startgeld, dat afhangt van de prestaties van de renner in de afgelopen Tour.

In Eemnes wordt er gereden in drie verschillende klassen. Het deelnemersveld bestaat voornamelijk uit Eemnessers of die net buiten Eemnes vandaan komen (max. 5km). Ook is er is er een wedstrijd voor de dames, zij rijden mee in één van de drie klassen en strijden om hun eigen groene poldertrui.

De criteriums die in het algemeen worden gereden hebben een semi-officiële status: men moet zich wel aan bepaalde UCI-regels houden, maar er kunnen bijvoorbeeld geen punten voor wereldranglijsten worden verdiend. Wielercriteriums worden daarom niet als volwaardige wedstrijden gezien en vaak zijn er vermoedens van afgesproken winnaars zoals de helden uit de tour van dat jaar.

Bekende Nederlandse criteriums zijn:
* De Nacht van Hengelo
* Daags na de Tour
* De Profronde van Stiphout
* De Acht van Chaam
* De Wateringse wielerdag
* De Draai van de Kaai
* De Profronde van Tiel
* De RaboRonde in Heerlen
* De Profronde van Almelo
* De Ronde van Pijnacker
* Het Wielerspektakel in Steenwijk
* De Mijl van Mares * De Gouden Pijl
* De Profronde van Surhuisterveen
* De Profronde van Zevenbergen
* De Ronde van Made
* De Ronde van Sint Pancras

ALles is vastgelegd

Foto's

Geniet nog eens na met de foto's

 Foto's

Zij hebben eeuwige room

HALL OF FAME

Zij hebben de groene trui al binnen

H.O.F

Zij hebben gestreden

Uitslagen tijdritten

Bekijk alle uitslagen

 Uitslagen